CrossFit voor kinderen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen plezier vinden in sporten. Als kinderen opgroeien met de associatie dat sporten leuk is en ze de voordelen voor hun lichaam en gezondheid er duidelijk van inzien, dan is de kans groot dat sporten een prioriteit voor het leven blijft.

Wat is CrossFit Kids?

CrossFit Kids is voor kinderen vanaf 8 tot en met 15 jaar. Het is geen vereenvoudiging van CrossFit, maar een CrossFit programma speciaal ontworpen voor kinderen en de specifieke ontwikkelingsbehoeften van deze doelgroep. CrossFit Kids laat kinderen meer bewegen, zelfvertrouwen opbouwen en leren werken door teamwork! De nadruk ligt op kinderen sneller, sterker, fitter en meer capabel maken maar het meest belangrijke er plezier in hebben.

Wat is CrossFit mini’s?

CrossFit Mini’s is voor kinderen van 3,5 tot ongeveer 8 jaar. De lessen kunnen variëren van een half uur tot 3 kwartier. Ze zijn afwisselend en gevarieerd en aangepast op de spanningsboog van het jonge kind. De kinderen leren spelenderwijs de basisbewegingen van CrossFit. De les bestaat vaak uit een warming up, skill (vaardigheid), workout of the day (deze wordt aangeboden in een circuit vorm) en een afsluitend spel.

Lichamelijke voordelen

Door het sporten krijgen de kinderen sterkere spieren en botten, een gezondere lichaamscompositie, minder kans op overgewicht en een betere kijk op het leven.

Fysieke voordelen

CrossFit is geweldig voor kinderen vanwege de grote verscheidenheid aan disciplines. Het gaat van gewichtheffen tot gymnastiek. Kinderhersenen zijn als kleine sponzen, ze popelen om neurologische verbindingen en aanpassingen te maken. Deze verbindingen in de hersenen komen als reactie op de prikkels. Hoe meer kinderen worden blootgesteld aan allerlei dingen als ze jong zijn, des te meer neurologische aansluitingen kunnen ze ontwikkelen en behouden ze deze de rest van hun leven.

Emotionele voordelen

CrossFit is qua emotionele ontwikkeling vergelijkbaar met andere sporten. In het programma werken we met kinderen aan sportiviteit, leiderschap, teamwork, luistervaardigheid, zelfdiscipline en omgangsvormen. Dit zijn allemaal vaardigheden, hoewel niet fysiek, die kinderen zullen helpen later in het leven succesvol te worden. Daarnaast is er een merkbaar verschil in het zelfvertrouwen van kinderen die CrossFit doen. Als hun lichamen fitter worden en zij hun capaciteiten uitbreiden, worden kinderen actiever en minder onzeker in andere atletische situaties. Er zijn ook kinderen die een hoop gewicht zijn verloren dankzij CrossFit, wat ook resulteerde in een grote verandering in het lichaamsbeeld en een grote boost in het zelfvertrouwen. Dit is vooral belangrijk in de pre-tienerjaren.

Bij SED CrossFit mogen tieners in overleg met de trainer en met de juiste basis door CrossFit Kids met de volwassenen mee trainen.